Beter jaar voor themabeleggen
Deel dit bericht
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de ETF Academy van VanEck.
Wat is themabeleggen? Themabeleggen maakt gebruik van kwantitatief onderzoek om bedrijven te selecteren aan de hand van een lange-termijn trend. Denk aan trends of thema’s zoals vergrijzing, elektrische auto’s, energietransitie of kunstmatige intelligentie. Het idee is dat de geselecteerde groep bedrijven gemiddeld genomen in waarde toeneemt als de trend doorzet. Door de bedrijven samen te voegen in een ETF of beleggingsfonds is het mogelijk om er in te beleggen, zonder dat een specifiek bedrijf als winnaar hoeft te worden aangewezen. Het verschil met sectorbeleggen is dat een themabelegging een breder scala aan bedrijven kan bevatten.
2022 was geen goed jaar voor themabeleggen. De voornaamste reden daarvoor is de sterk opgelopen rente. ETF-aanbieders met een specialisatie in thema’s, zoals VanEck, Lyxor, WisdomTree en Global X, kiezen in hun producten bijna altijd voor groeibedrijven. Die zijn veelbelovend, maar vaak nog niet winstgevend. De belofte is groot, maar de operatie heeft voorlopig nog veel externe financiering nodig. Die financiering is veel duurder geworden bij de hogere rente. Als de groei niet snel genoeg komt, kan de continuïteit in gevaar komen. Het gevolg is dat groeiaandelen in 2022 op de beurs flink werden afgewaardeerd. De keerzijde daarvan is dat de bedrijven waar we het over hebben nu een stuk aantrekkelijk gewaardeerd zijn dan een jaar geleden.
De focus in 2023 kan daarom worden gelegd op de vraag: welke jonge groeibedrijven zijn in staat de trend in hun voordeel te laten werken en door te breken? Populistisch gezegd, welk aandeel weet de sprong te maken die Tesla in 2020 nam? Het realistische antwoord: het zal zeer weinige gegeven zijn. Is dat een reden om themabeleggen in z’n geheel af te schrijven? Nee, zeker niet. Sommige trends zijn zo sterk, dat het geen twijfel lijdt dat ze zullen doorzetten.
Verschillende thema’s zitten in verschillende fases van ontwikkeling. Een eerste groep, zou je kunnen zeggen, bevat onder andere de trends op het gebied van digitalisering, elektrificatie (batterijen!), energietransitie en kunstmatige intelligentie. Deze trends zijn het meest concreet, omdat er veel voorbeelden van concrete toepassingen zijn. Een belangrijke vraag vervolgens is hoe schaalbaar de ideeën zijn.
Een tweede groep bevat thema’s zoals waterstof, ruimtevaart, duurzaam voedsel en blockchaintechnologie. Je leest er enorm veel over. ‘Fans’ van het thema (vaak mensen die in de sector werken) zijn lyrisch over de mogelijkheden, maar het aantal used cases in nog beperkt. Avontuurlijke beleggers wagen de gok in de hoop op een heel hoog rendement (‘de nieuwe Tesla!’); een behoudende belegger zal al gauw het risico te hoog vinden en een afwachtende houding aannemen.
Dat succesvolle thema’s niet altijd op groei gericht hoeven te zijn bewijst het thema dividendbeleggen. Samen met de sector energie en de beleggingscategorie grondstoffen was het thema dividend een van de weinige beleggingskeuzes die in 2022 een positief rendement opleverden, zelfs als rekening werd gehouden met de inflatie. Het beleggingsjaar 2022 laat maar weer eens zien hoe belangrijk diversificatie is bij het opbouwen van een beleggingsportefeuille gericht op de lange termijn. Bestudeer voordat je in ETF’s belegt altijd eerst heel goed de kenmerken en de risico’s. Raadpleeg bij twijfel over de werking of de geschiktheid een financieel adviseur.
"The best investment you can make is an investment in yourself.
The more you learn, the more you will earn."
- Warren Buffett
Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf je in voor één van de drie nieuwsbrieven en blijf op de hoogte over precies datgene wat jou interesseert.
• Maandelijkse nieuwsbrief
• Nieuwsbrief ETF's
• Nieuwsbrief aandelen
© 2025 Markets Are Everywhere.
Alle rechten voorbehouden