2023: Beleggen in obligaties?

Deel dit bericht

“Een traditionele 60/40 portefeuille sluit 2022 af met een verlies van ongeveer 16%”, schreef de grote Amerikaanse vermogensbeheer Blackrock deze week in een publicatie. Een 60/40 portefeuille belegt voor 60% in aandelen en 40% in obligaties. Gelukkig hadden we bij Markets Are Everywhere in het begin van het jaar al rekening gehouden met een stijgende rente. In de voorbeeldportefeuilles van het ETF Only programma werd steevast de voorkeur gegeven aan een allocatie naar cash in plaats van obligaties.

Aan de vooravond van 2023 staat de Europese rente voor looptijden tussen de 2 en 15 jaar op ongeveer 2,5%. In de Verenigde Staten staat de 2-jaars rente op 4,25% en de 10-jaars op 3,5%. Is het dan nu wel aantrekkelijk om een deel van je portefeuille in obligaties te beleggen? En zo ja, welke dan?

Obligaties leveren, naast een couponrente, koerswinst op als de rente daalt. De Amerikaanse centrale bank verwacht op dit moment dat de piekrente rond de 5% kan liggen. De Europese centrale bank, bij monde van voorvrouw Christine Lagarde, verwacht dat er nog een aantal renteverhogingen nodig zullen zijn om de inflatie onder controle te krijgen. Toch verwacht de markt ook voor de Europese rente een piek in 2023. Volgend jaar kan er dus een moment komen dat het weer aantrekkelijk is om obligaties in een breed gespreide portefeuille op te nemen.
Maar de inflatie dan? Zolang de inflatie hoger is dan de couponrente brengen obligaties effectief niets op. Dat klopt, maar dat geldt ook voor kasgeld. Het reële rendement is negatief. Bij obligaties ontvang je in ieder geval ook nog een couponrente. Bovendien is ook de inflatie aan het dalen. Daarom is het helemaal niet zo gek om je alvast te oriënteren op mogelijke obligatiebeleggingen.

Er zijn ruwweg drie categorieën obligaties: staatsobligaties, bedrijfsobligaties en high yield obligaties. Ik maakte daar ook een video over. Staatsobligaties zijn in principe het meest veilig: overheden gaan minder snel failliet dan bedrijven. Met bedrijfsobligaties bedoelen we over het algemeen obligaties van bedrijven die in staat worden geacht om aan hun betalingsverplichtingen te blijven voldoen. In jargon, deze obligaties zijn ‘investment grade’ en hebben een kredietbeoordeling van BBB of hoger (AAA is het hoogste). High yield obligaties is de meest risicovolle categorie. Ze betalen de hoogste coupon, omdat er twijfel bestaat over terugbetaling van de hoofdsom aan het einde van de looptijd.
High yield obligaties kunnen als ‘satelliet’ in een portefeuille rendement toevoegen, maar behoren wat mij betreft nooit tot de kern. De allocatie naar high yield mag niet te groot worden, omdat de doelstelling van minimaal het vermogen in stand te houden dan in gevaar kan komen.

Staatsobligaties zijn wat veiliger, bedrijfsobligaties brengen in principe meer op als de bedrijven die ze hebben uitgegeven aan hun betalingsverplichtingen blijven voldoen. Door de langjarige periode met historisch lage rentes (vanaf de financiële crisis in 2008) hebben grote bedrijven veel tijd gehad om hun financiële huishouding op orde te brengen en de buffers te verstevigen. Bedrijfsobligaties hebben daarom in de basis mijn voorkeur boven staatsobligaties, mits ze een adequate risicopremie betalen. Die vergelijking zal een belegger dus voortdurend willen maken. Mochten er in de komende tijd meer faillissementen optreden, bij de zwakkere of high yield bedrijven, dan is de kans zeker aanwezig dat obligatiebeleggers ook van ‘investment grade’ bedrijven een hoge coupon vragen.

Voor veel beleggers zijn obligaties relatief nieuw of is het lang geleden dat ze werden aangekocht. Om een goed gevoel te krijgen voor de mogelijke rendementen is het aan te raden vanaf nu deze beleggingscategorie intensiever te gaan volgen. Toegang krijgen tot een beleggingscategorie gaan vaak via een ETF in plaats van met individuele titels. Op de Watchlist ETF 2022 van Markets Are Everywhere staan een aantal obligatie ETF’s:

Amundi Index Barclays Global Agg 500M UCITS ETF
Amundi Prime Euro Govies UCITS ETF
Amundi Index Euro Agg Corporate SRI UCITS ETF
Amundi Prime US Corporates UCITS ETF
VanEck iBoxx EUR Sovereign Capped AAA-AA 1-5 UCITS ETF
VanEck iBoxx EUR Sovereign Diversified 1-10 UCITS ETF
VanEck iBoxx EUR Corporates UCITS ETF
VanEck Vectors Global Fallen Angels High Yield Bond UCITS ETF

Amundi en VanEck zijn als sponsor verbonden aan Markets Are Everywhere. Markets Are Everywhere krijgt geen vergoeding die afhankelijk is van het aantal verkochte producten. De genoemde instrumenten kunnen een inspiratie zijn om de beleggingscategorie obligaties verder te onderzoeken. Ze zijn op geen enkele manier bedoeld als beleggingsadvies.

"The best investment you can make is an investment in yourself.
The more you learn, the more you will earn."

- Warren Buffett

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van de drie nieuwsbrieven en blijf op de hoogte over precies datgene wat jou interesseert.

Maandelijkse nieuwsbrief
Nieuwsbrief ETF's
Nieuwsbrief aandelen

logo-wit@2x

© 2024 Markets Are Everywhere.
Alle rechten voorbehouden