Het geheim van de Gamboni

Deel dit bericht

Dit artikel is een vertaling van pagina 1 en 2 uit het boek Trader Vic – Methods of a Wall Street master van Victor Sperandeo (1991)

Het geheim van de Gamboni is het geheim van hoe je de financiële markten kunt overleven als een belegger. Zorg dat je de spelregels van de financiële markten écht begrijpt en je bent op weg om een succesvolle belegger te worden. Het verhaal gaat als volgt.

Joe was een goede kaartspeler. Hij was zo goed, dat hij stad en land af moest reizen om plekken te vinden waar hij niet bekend was om te kunnen spelen met een hoge inzet. Op een middag, in een bar in Chicago, praat hij met de barman over koetjes en kalfjes en vraagt:

“Waar kan ik een goede gelegenheid vinden hier in de buurt om te kaarten?”

“Over wat voor inzetten praat je?”, vraagt de barman.

“Hoog”, zegt Joe, “de hoogste inzetten die je kent.”

“Ik weet een plek op het platteland. Het is wel een stukje rijden, maar de boeren daar spelen voor groot geld. Laten me ze even bellen en vragen of ze het goed vinden als je komt.” De barman pleegt het telefoontje en geeft Joe het adres.

Die avond, na een lange rit, loopt Joe naar een schuur in een verder verlaten gebied. Aarzelend loopt hij naar binnen, zijn neus dichtgeknepen vanwege de sterke boerderijluchten. Achterin de schuur ziet hij een deur die op een kier staat, waardoor licht en rook naar buiten komen. Het vertrouwde, energieke gevoel van enthousiasme schiet door zijn lijf als hij de kamer binnengaat en zichzelf voorstelt.

Boeren in overalls zitten rond de tafel, kauwend op sigaren en trekkend aan hun pijpen. In een snelle glimp ziet Joe dat de pot ongeveer $40.000 bedraagt: perfect. Dus hij gaat zitten. “Vooraf betalen”, zegt de boer die de stapel kaarten vast heeft. Dat doet hij en Joe begint te spelen.

Na ongeveer een uur voelt Joe zich sterk met de hand kaarten die hij heeft. Hij heeft ongeveer net zoveel gewonnen als verloren wanneer hij drie azen en twee vrouwen trekt: een full house. Er ligt al een flinke pot op tafel en hij verhoogt met $15.000. De twee volgende kerels passen, maar de boer met het strakke pokerface gaat mee en verhoogt de inzet met nog eens $15.000, zonder ook verder maar één keer met zijn ogen te knipperen. Joe weet dat de man bluft. Hij laat zijn full-house met azen zien en vraagt zijn tegenspeler hetzelfde te doen. De boer heeft niets: drie schoppen en twee ruiten, kaarten met allemaal verschillende getallen. Joe onderdrukt een glimlach en begint de pot naar zich toe te trekken.

“Wacht eens even!”, zegt de boer, met een strenge en berispende stem.

“Wat nou, wacht eens even?!”, antwoordt Joe. “Je hebt helemaal niets!”

“Kijk eens over je rechterschouder naar het bord daar aan de muur”, lacht de boer.

Joe kijkt.

DRIE SCHOPPEN EN TWEE RUITEN VORMEN SAMEN EEN GAMBONI, DE HOOGST HAALBARE EN WINNENDE HAND AAN DEZE TAFEL

Joe is serieus boos, maar ja, regels zijn regels, dus gaat hij door met spelen met het geld dat hij nog heeft. Ongeveer een uur later trekt hij drie schoppen en twee ruiten: een Gamboni! Hij zet alles in wat hij heeft en in de laatste ronde met dezelfde boer met het pokerface moet hij ook nog zijn gouden Rolex inzetten om in het spel te blijven. De boer laat zijn kaarten zien, hij heeft vijf klaveren op een rij met de vrouw als hoogste. Joe laat zijn Gamboni zien en begint de pot naar zich toe te trekken.

“Wacht maar even vriend”, zegt de boer, met een grote grijns, die diepe groeven in zijn gezicht trekt.

“Maar ik heb een Gamboni!”, schreeuwt een geïrriteerde Joe.

“Dat klopt, maar kijk eens naar dat bord”, zegt de boer en hij wijst naar de muur achter Joe’s linkerschouder.

Joe kijkt en leest:

AAN DEZE TAFEL IS SLECHTS ÉÉN GAMBONI PER AVOND TOEGESTAAN

Joe is blut maar, dankbaar voor de uitvinding van de creditcard, verlaat de schuur met mest op zijn schoenen. De boer met het pokerface rijdt op zijn tractor naar huis terwijl hij het gewicht van de gouden Rolex stevig om zijn pols voelt.

Het geheim van de Gamboni is dit:

  1. Als je wilt winnen moet je de spelregels kennen
  2. Je kunt niet winnen als je niet aan tafel zit

Dit is waar Markets Are Everywhere over gaat: het vergaren van kennis, kunde en het bepalen van een discipline zijn van vitaal belang om aan de tafel te blijven en op langere termijn geld te verdienen met beleggen. Alle kennis van de wereld is waardeloos zonder een plan dat je in de praktijk kunt brengen en de discipline om je aan het plan te houden. In de financiële wereld betekent dit: het vergaren van de benodigde kennis, je eigen beleggingsplan maken, een methode voor het beheer van je vrijbesteedbare geld bepalen en je houden aan de duidelijke regels die je met jezelf hebt afgesproken.

Met de begeleiding van Markets Are Everywhere kan je je geld aan het werk zetten en als je consistent bent in je uitvoering kan je over een langere periode geld verdienen.

De moraal van het verhaal

Joe was een goede pokerspeler, maar hij belandde in een spel waar hij de regels niet kende. De boer met het pokerface kende ze wel en won van hem.

Het is een wijze les voor iedereen die denkt dat hij zo maar even kan beginnen met beleggen zonder een goed begrip te hebben van de ‘spelregels’ op de financiële markten. De regels zijn gemakkelijk te leren, maar je moet ze wel kennen. Slim zijn alleen is niet genoeg.

De sleutel tot succes is emotionele discipline, te allen tijde je kapitaal beschermen en niet binnen de kortste keren zoveel verlies te maken dat je er weer mee moet stoppen. Dit is al decennia lang de manier om succes te hebben en het zal altijd zo blijven. Zo simpel is het.

"The best investment you can make is an investment in yourself.
The more you learn, the more you will earn."

- Warren Buffett

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van de drie nieuwsbrieven en blijf op de hoogte over precies datgene wat jou interesseert.

Maandelijkse nieuwsbrief
Nieuwsbrief ETF's
Nieuwsbrief aandelen

logo-wit@2x

© 2024 Markets Are Everywhere.
Alle rechten voorbehouden