Van leren beleggen heb je een leven lang plezier

Beleggen is leuk, uitdagend en tegenwoordig ook noodzakelijk. De rente op spaargeld staat op 0% en er is geen enkele indicatie dat die binnenkort omhoog gaat. Je kunt een deel van je spaargeld belastingvrij sparen, maar zo lang de inflatie positief is wordt je geld ieder jaar automatisch minder waard. Beleggingen worden aangeslagen tegen een percentage van 1,79% tot 5,28% afhankelijk van de omvang van je vermogen. Te defensief beleggen is dan ook geen goed idee, want ook dan teer je in. Al is het nog steeds beter dan onbezonnen beleggen en een flinke crash om je oren krijgen. Gelukkig is het nog steeds zo dat beleggen op de lange termijn een positief rendement oplevert. Het slimste voor iedereen die het zich kan veroorloven is dan ook om te sparen voor een buffer én daarnaast te gaan beleggen.

Zelf beleggen, of uit handen geven?

Een beleggingsrekening openen is eenvoudig en kan tegenwoordig op elke spreekwoordelijke hoek van de straat. In de media heb je kunnen lezen dat particulieren dat tijdens de coronacrisis ook massaal hebben gedaan. Maar met alleen een rekening ben je er nog niet. Je moet ook een portefeuille samenstellen. Dat blijkt voor velen in de praktijk toch lastiger dan gedacht, waardoor de vraag naar een hulplijn toeneemt. Natuurlijk, je kunt het beleggen uit handen geven, maar dat is tegen een meerprijs en het geeft geen garantie op het gewenste rendement. Voor velen is het een prettig gevoel om zelf de regie in handen te houden.

Advies over beleggen voor particulieren

Wat opvalt is dat financiële instellingen niet staan te springen om zelfstandige beleggers van informatie te voorzien. Vijftien jaar geleden kon je als particulier nog wel eens analistenrapporten lezen over de aandelen waarin je wilde beleggen; tegenwoordig zijn die voorbehouden aan zakelijke klanten. Op presentaties van beleggingsfondsen die voor iedereen verkrijgbaar zijn lees ik vaak for institutional investors only. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor een groot deel is dit een direct gevolg van Europese maatregelen die genomen zijn na de kredietcrisis van 2008 om consumenten te beschermen. De effectendienstverlening van financiële instellingen voor particulieren is daardoor een verlieslatende activiteit geworden. Op plaatsen waar wel advies of een hulplijn wordt geboden richten instellingen zich hoofdzakelijk op doelgroepen als miljonairs of heel actief handelende klanten.

Dat is ontzettend jammer, want mijn ervaring is dat veel potentiële beleggers maar een klein beetje hulp nodig hebben om zelfstandig de klus te klaren. Mijn verwachting is dat het aantal de komende jaren alleen nog maar zal groeien, want door de lage rente zullen de pensioenen worden versoberd en door de coronacrisis ligt een belastingverlaging niet voor de hand. Speciale aandacht verdient daarbij de jeugd, want door het effect van samengestelde rendement kan je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Op verschillende werkplekken heb ik geprobeerd om persoonlijke beleggerseducatie hoger op de agenda te krijgen, maar het is me nog niet gelukt zoals ik het graag zou zien. Daarom heb ik dit jaar besloten om zelf het initiatief te nemen.

Welkom bij Markets Are Everywhere

Het resultaat is Markets Are Everywhere, een platform in wording dat gebruik maakt van mijn kennis en kunde en zich richt op educatie van beleggers. Met artikelen, video’s, cursussen, trainingen en masterclasses wil ik bijdragen aan de ontwikkeling van kennis en kunde van degenen die weloverwogen willen beleggen voor de lange termijn. Het motto? Met een klein beetje hulp kan iedereen zelfstandig beleggen.

Graag heet ik je van harte welkom bij Markets Are Everywhere.

Met vriendelijke groet,

Jean-Paul

PS: Ik ben een professional, maar Markets Are Everywhere is geen professionele organisatie. Het is best een hele klus om zo’n website op te tuigen. Kom je kinderziektes tegen? Een e-mail naar info@marketsareeverywhere.com stel ik op prijs.

Jean-Paul van Oudheusden

Jean-Paul van Oudheusden
Initiatiefnemer van
Markets Are Everywhere

Ondersteun Markets Are Everywhere

Voor slechts 10,- per jaar word jij Tientjeslid en ondersteun je onze goals.

"The best investment you can make is an investment in yourself.
The more you learn, the more you will earn."

- Warren Buffett

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van de drie nieuwsbrieven en blijf op de hoogte over precies datgene wat jou interesseert.

Maandelijkse nieuwsbrief
Nieuwsbrief ETF's
Nieuwsbrief aandelen

logo-wit@2x

© 2024 Markets Are Everywhere.
Alle rechten voorbehouden